Zadružni savez Vojvodine
+381 21 557 066 zsvoffice@gmail.com

nedelja, 14 april 2019 09:37

Poseta ministra Milana Krkobabića Zemljoradničkoj zadruzi “Sloga” Krajišnik

Zemljoradničku zadrugu “Sloga” Krajišnik, dana 10.04.2019. godine posetio je Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća, sa saradnicima. Ispred Zadružnog saveza Vojvodine poseti su prisustvovali Radislav Jovanov, predsednik Saveza i Jelena Nestorov Bizonj, sekretar Saveza. Ispred zadruge, domaćini su bili Zoran Jerković, predsednik Upravnog odbora zadruge i Dragan Gragovac, direktor zemljoradničke zadruge, sa zadrugarima i saradnicima.
Zemljoradnička zadruga “Sloga” Krajišnik je iz prošlogodišnjeg Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama ostvarila pravo na 15 miliona dinara bespovratnih sredstava za nabavku opreme, i to: teleskopskog manipulatora, ukopne kolske vage, laboratorijske opreme za utvrđivanje kvaliteta žitarica i softver vagu. Zadruga je osim nabavke opreme iz bespovratnih sredstava, investirala u skladišne kapacitete, čime će od ove proizvodne sezone značajno unaprediti svoje poslovanje sa zadrugarima i kooperantima, koji će sada imati sve potrebne uslove za uspešan rad preko zadruge.
Pre posete zadruzi, a u organizaciji ZZ “Sloga” Krajišnik, održan je sastanak u Domu kulture u Krajišniku, gde je ministar Krkobabić predstavio ovogodišnji Program sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u direktnim finansijskim podsticajima za zadrugarstvo. Izvestio je prisutne da je od početka projekta "500 zadruga u 500 sela" do danas, pomognut rad 94 zadruge, a ove godine opredeljeno je za istu svrhu još oko 700 miliona dinara. Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Radislav Jovanov, istakao je značaj ovog projekta za zadrugu i stanovnike u Krajišniku, kao i za sve druge zadruge koje su do sada ostvarile pravo na bespovratna sredstva za investicije. Naveo je da je ovim projetom ministar Krkobabić podstakao revoluciju u zadrugarstvu, te da su zadruge postale prepoznatljive i uvažene u različitim državnim i pokrajinskim merama, gde ranije nisu imale svoje zasluženo mesto. Sastanku u Domu kulture u Krajišniku je prisustvovalo više od 100 poljoprivrednika i drugih stanovnika ovog mesta. Meštani su izneli svoje stavove o budućnosti mladih ljudi na selu i razvoju poljoprivrede, uz konstatacije da će učinjena investicija u okvirima zadruge mnogo značiti za napredak njihove delatnosti u poljoprivredi, pri čemu je i drugim merama potrebno podsticati razvoj sela. Navedeno je da bi jedna od najboljih mera bila da se mladim poljoprivrednicima dodeli po 20-30 ha državnog poljoprivrednog zemljišta na korišćenje, što bi sigurno bio stimulans da oni ostanu u delatnosti poljoprivrede i da nastave život na selu.