Zadružni savez Vojvodine
+381 21 557 066 zsvoffice@gmail.com

četvrtak, 09 mart 2017 11:37

Održan je 44. Kongres poljoprivrednih zadruga Slovenije u Portorožu

U organizaciji Zadružnog saveza Slovenije tradicionalno je održan 44. Kongres poljoprivrednih zadruga Slovenije, u Portorožu, u periodu 07.-08.03.2017. godine. Kongres je organizovan sa temom: „Razvojne tendencije u poljoprivredi i zadrugarstvu“. Skupu su prisustvovali: predsednik Vlade Republike Slovenije dr Miro Cerar, predsednik donjeg doma parlamenta Republike Slovenije Mitja Bervar, ministar poljoprivrede mr Dejan Židan, i drugi visoki zvaničnici i predstavnici iz državnih organa i organizacija iz EU. Na Kongresu je učestvovalo oko 350 učesnika, od kojih je najviše predstavnika bilo iz poljoprivrednih zadruga iz Slovenije.
Po pozivu Zadružnog saveza Slovenije, na 44. Kongresu poljoprivrednih zadruga Slovenije učestvovali su predstavnici Zadružnog saveza Vojvodine. Kongresu su tradicionalno prisustvovali i predstavnici zadružnih saveza iz regiona. Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Radislav Jovanov, pozdravio je prisutne u ime zadružnih saveza iz regiona. a zatim je predsedniku Vlade Republike Slovenije dr Miru Ceraru poklonio knjigu „170 godina zadrugarstva u Vojvodini“, koju je Zadružni savez Vojvodine izdao 2016. godine povodom obeležavanja jubileja od 170 godina zadrugarstva u Vojvodini. Još dve knjige su poklonjene najstarijem i najmlađem zadrugaru na skupu.
Na Kongresu je predstavljen veliki broj prezentacija o stanju i perspektivama u zadrugarstvu i poljoprivredi EU i Slovenije, kao i o merama agrarne politike u poljoprivredi. Podrška visokih državnih funkcionera zadružnom sektoru i poljoprivredi iskazana je kroz tradicionalno prisustvo i pozdravne govore predstavnika najviših državnih organa na Kongresu. Od strane visokih predstavnika državnih organa Slovenije posebno je istaknut značaj ulaganja u promociju kvaliteta i potrošnje domaćih poljoprivrednih proizvoda na tržištu Slovenije, za koje svrhe su uvećana izdvajanja iz budžeta, ali su, kako je istaknuto, još uvek daleko niža od ulaganja u istu oblast u najrazvijenijih evropskim državama.