Zadružni savez Vojvodine
+381 21 557 066 zsvoffice@gmail.com

četvrtak, 19 oktobar 2023 14:07

Održana je Treća zadružna škola - Bač - Bački Gračac - Doroslovo 2023. godine

Treća zadružna škola - Bač - Bački Gračac - Doroslovo 2023. godine održana je 17.10.2023. godine u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine u saradnji sa ZZ „Zadrugar“ Bač, ZZ „Agrolika“ Bački Gračac i ZZ „Nagy Ret“ Doroslovo.

Otvaranje Treće zadružne škole - Bač - Bački Gračac - Doroslovo 2023. godine održano je u Baču, gde je domaćin škole bila Zemljoradnička zadruga „Zadrugar“ Bač. U uvodnim govorima na otvaranju događaja, prisutnim polaznicima zadružne škole i drugim gostima su se obratili: mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine, Miloš Vuković, direktor Zemljoradničke zadruge „Zadrugar“ iz Bača i predsednik Upravnog odbora Zadružnog saveza Vojvodine, Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, Petar Samolovac, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, i ministar Milan Krkobabić, ispred Ministarstva za brigu o selu, koji je i svečano otvorio Treću zadružnu školu - Bač - Bački Gračac - Doroslovo 2023. godine.

Nakon otvaranja Treće zadružne škole - Bač - Bački Gračac - Doroslovo 2023. godine održan je okrugli sto pod nazivom “Stanje i izazovi u poljoprivredi i zadrugarstvu”. U uvodnim izlaganjima na okruglom stolu učestvovali su uvaženi profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, i to: prof. dr Žarko Ilin, stručnjak za oblast povrtarstva; prof. dr Vitomir Vidović, stručnjak za oblast stočarstva: prof. dr Aleksandar Sedlar, stručnjak iz oblasti poljoprivredne mehanizacije i savremenih tehnologija, koji su dali svoje viđenje aktuelne situacije i moguće predloge rešenja. Rezime okruglog stola potvrdio je da je stanje u poljoprivredi i zadrugarstvu izuzetno složeno, te da je ekonomski položaj i zadruga i zadrugara ugrožen usled trenda niskih cena poljoprivrednih proizvoda i izuzetno visokih troškova proizvodnje – koji se ne mogu pokriti po aktuelnim tržišnim cenama kod većine proizvoda. Ranije upućeni predlozi Zadružnog saveza Vojvodine prema nadležnim državnim organima koji se odnose na potrebu subvencionisanja kamata na kredite, povećanja osnovnih podsticaja i dodelu podsticaja za ukupne površine zemljišta na RPG zadruga i zadrugara će biti ponovljeni, imajući u vidu da je potreba za povećanom pomoći države poljoprivredi i zadrugarstvu izuzetno velika.

U okviru uvodnih govora i na okruglom stolu ukazano je i na neophodnost podsticanja investicija u zadrugama, pri čemu je ministar Krkobabić najavio nastavak programa podsticaja zadrugarstvu u narednom periodu, uz ocenu da je podsticanje investicija u zadrugama do sada imalo izuzetno dobre efekte za zadruge i zadrugare.

Posle okruglog stola učesnici zadružne škole su obišli skladišne kapacitete Zemljoradničke zadruge „Zadrugar“ iz Bača, a zatim su u Bačkom Gračcu nastavili posete skladišnim kapacitetima i sistemu za navodnjavanje Zemljoradničke zadruge “Agrolika” Bački Gračac. Direktori navedenih zadruga, Miloš Vuković i Zvonko Banjeglav su učesnicima zadružne škole predstavili interesantne podatke o sticanju i funkcionisanju navedenih kapaciteta, uz dodatne informacije o poslovanju ovih uglednih zadruga. Nakon posete Bačkom Gračcu, nastavljen je obilazak skladišnih kapaciteta Zemljoradničke zadruge “Nagy Ret” Doroslovo, posle čega je direktor zadruge Roland Holo, održao prezentaciju o radu zadruge koja u svojoj delatnosti ima najsavremeniju proizvodnju u svinjarstvu, kao i specifične sisteme navodnjavanja u ratarstvu. Ovim putem, učesnici škole su upoznali poslovanje tri uspešne zadruge, koje predstavljaju primere uspešne prakse u zadrugarstvu.