Zadružni savez Vojvodine
+381 21 557 066 zsvoffice@gmail.com

sreda, 17 jun 2020 17:48

Drugi dan Prve Letnje zadružne škole – Srpski Itebej 2020. godine

Drugi dan Škole u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine počeo je obilaskom voćarske zadruge ZZ Voćar - Slankamen iz Novog Slankamena, kao i prve složene voćarske zadruge u Vojvodini, „Složni Voćari“ iz Novog Slankamena. Zbog povoljnog geografskog položaja, područje oko Novog Slankamena pogodno je za uzgoj voća, te ne čudi da ZZ Voćar na oko 600 ha uzgaja pretežno jabuke i nešto malo bresaka i šljiva za inostrano tržište. Zadruga „Složni voćari“ može da se pohvali najsavremenijom ulo hladnjačom, a velike zalihe jabuka prodaje po tri puta većoj ceni zahvaljujući zadružnom kalibratoru.

Učesnici su u Novom Slankamenu imali prilike da slušaju predavanje dr Zorana Keserovića, redovnog profesora na Departmanu za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Nakon Novog Slankamena, polaznici Škole obišli su zemljoradničku zadrugu Agrodunav iz Karavukova, koja sa sedamdesetak zaposlenih i 106 zadrugara predstavlja jednu od najuspešnijih zadruga u Zapadno-bačkom okrugu. Osim ratarske i stočarske proizvodnje, kao i dorade semenskog materijala ZZ Agrodunav bavi se i voćarstvom. Polaznici su imali prilike da obiđu voćnjak trešanja, sorti Regina, Kordia i Ferovia koji se prostire na više od 20 ha, kao i centar za doradu ratarskih i povrtarskih kultura koji je u sklopu zadruge.

Drugi dan Škole završen je u restoranu Mrkšićevi salaši uz Zadružno veče, praćeno muzikom i vojvođanskom kuhinjom.