Zadružni savez Vojvodine
+381 21 557 066 zsvoffice@gmail.com

četvrtak, 14 jun 2012 11:37

2012. godina - Međunarodna godina zadruga

Generalna Skupština Ujedinjenih Nacija proglasila je 2012. godinu međunarodnom godinom zadruga sa naglaskom na doprinos zadruga socijalno-ekonomskom razvoju, a posebno na njihovom uticaju na smanjenje siromaštva, povećanju zaposlenosti i socijalnoj integraciji.

Sa temom ’Zadruge grade bolji svet’, međunarodna godina zadruga ima tri glavna cilja.
1.Povećanje svesti:
Povećanje društvene svesti o zadrugama i njihovom doprinosu društveno-ekonomskom razvoju i dostizanju razvojnih ciljeva milenijuma.
2. Promovisanje rasta:
Promovisanje formiranja i rasta zadruga među pojedincima i institucijama - radi ispunjenja njihovih zajedničkih ekonomskih potreba i za društveno-ekonomski napredak.
3.Utvrđivanje odgovarajuće politike:
Ohrabrivanje vlada i zakonodavnih tela da utvrde politiku, donesu zakone i obezbede sprovođenje zakona za formiranje i rast zadruga.
Podizanjem svesti o zadrugama, međunarodna godina zadruga će pomoći da se poveća podrška i razvoj zadruga od strane pojedinaca i zajednica.

Poruka Generalnog Sekretara Ujedinjenih Nacija Ban Ki-muna: ’Kroz svoje prepoznatljivo fokusiranje na vrednosti, zadruge su se dokazale kao prilagodljiv i održiv poslovni model koji može da prosperira čak i u teškim vremenima. Ovaj uspeh je pomogao da se spreči da mnoge porodice i zajednice skliznu u siromaštvo.’