Zadružni savez Vojvodine
+381 21 557 066 zsvoffice@gmail.com

utorak, 31 jul 2018 13:27

Na svečanosti u Palati Srbije su predstavljeni rezultati projekta „500 zadruga u 500 sela“

U organizaciji Kabineta ministra Milana Krkobabića zaduženog za regionalni razvoj, 31.07.2018. godine održana je svečanost u Palati Srbija, gde su predstavljeni rezultati postignuti u prvih godinu dana rada Kabineta i sprovođenja projekta “500 zadruga u 500 sela”, odnosno rezultati realizacije Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije dodelom bespovratnih podsticajnih sredstava novoosnovanim i postojećim zadrugama.
Ispred Zadružnog saveza Vojvodine, svečanom skupu su prisustvovali Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine i mr Jelena Nestorov Bizonj, sekretar Zadružnog saveza Vojvodine. Skupu su prisustvovali predstavnici zemljoradničkih zadruga koji su u 2017. godini ostvarili pravo na bespovratna sredstva, kao i predstavnici opština iz kojih su zadruge – primaoci sredstava.
Na svečanosti su bili predstavljeni rezultati rada Kabineta kroz realizaciju bespovratnih sredstava dodeljenih zadrugama u 2017. godini, pri čemu su obrazloženi ekonomski efekti ovih investicija u odnosu na zadruge – primaoce sredstava. Ukupan iznos bespovratnih dodeljenih sredstava u 2017. godini je iznosio 196.000.000 dinara, za 22 zadruge u Republici Srbiji.
Ministar Milan Krkobabić je istakao da je udruživanje u zadruge neophodnost, kako bi se proizvođači sa malim posedima učinili robnim proizvođačima, ali i u cilju očuvanja života na selu. Istakao je da je u 2018. godini u za realizaciju projekta simbolično nazvanog „500 zadruga u 500 sela“ namenjeno zadrugama 825.000.000 dinara, pri čemu će se navedena sredstva plasirati po konkursu u 70-80 zadruga. Pozvao je zadrugare da se prijave na konkurs koji je u toku. Obrazložio je da se celokupan Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije dodelom bespovratnih podsticajnih sredstava novoosnovanim i postojećim zadrugama, sprovodi u saradnji sa Akademijskim odborom za selo SANU, Zadružnim savezom Vojvodine i Zadružnim savezom Srbije.
Skupu su se obratili i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU akademik Dragan Škorić, predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, zatim, u ime svih lokalnih samouprava, obratio se predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević, a u ime svih zadruga koje su sredstva dobile, Nikola Kotarac, direktor ZZ „Voćar – Slankamen“ Novi Slankamen. U svim izlaganjima je istaknut doprinos Programa podrške sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije dodelom bespovratnih podsticajnih sredstava novoosnovanim i postojećim zadrugama, kako razvoju zadružnog sektora i poljoprivrede, tako i ruralnom razvoju u celini.