Zadružni savez Vojvodine
+381 21 557 066 zsvoffice@gmail.com

sreda, 27 mart 2019 10:41

Poseta ministra Milana Krkobabića Zemljoradničkoj zadruzi “Utrine-Obornjača” Utrine

Zemljoradničku zadrugu „ Utrine-Obornjača“ Utrine, dana 27.03.2019. godine posetio je Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća, sa saradnicima. Ispred Zadružnog saveza Vojvodine poseti su prisustvovali Radislav Jovanov, predsednik Saveza i Jelena Nestorov Bizonj, sekretar Saveza. Ispred zadruge, domaćin je bio Novak Atila, direktor zemljoradničke zadruge, sa zadrugarima i saradnicima. Zajedno sa predstavnicima Ministarstva i Saveza, zadrugu su posetili i predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki, i potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU, prof.dr Milovan Mitrović.
Zemljoradnička zadruga „ Utrine-Obornjača“ Utrine ostvarila je pravo na bespovratna sredstava u po konkursu Ministarstva bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća u 2018. godini, za nabavku analizatora sa štampačem i modulom za merenje hektolitarske mase žitarica. Prilikom posete zadruzi, prikazana je oprema za koju su odobrena sredstva, a koja je već stavljena u funkciju.
Direktor zadruge, Novak Atila istakao je da će oprema za analizu kvaliteta žitarica doprineti da zadruga krene u korak sa savremenim potrebama i tehnološkim napretkom koji je imperativ savremenog poslovanja.
Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Radislav Jovanov izjavio je da je ova zadruga dokaz da su ova sredstva došla u pravo vreme na pravo mesto i da je mestima, poput ovog, potrebna ista pažnja kao i malim selima na jugu Srbije. Istakao je i da su ovakve investicije u zadruge, najbitniji način za stimulisanje mladih ljudi da sa svojim porodicama ostanu da žive i rade u ruralnim sredinama.
Ministar Milan Krkobabić je istakao da su zadruge u malim mestima poput Utrina, neophodne kako bi da objedinile domaćine, da odrade za njih sve ono što ne mogu sami, a da zadruga radi na način da joj veruju zadrugari, a onda će u nju poverovati i selo, te da nema zadruge bez sela ni sela bez zadruge.
Pre posete zadruzi, predstavnici Ministarstva, Saveza i zadruge su bili u poseti kod predsednika opštine Ada. Predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki zahvalio je ministru na poseti i ulaganju države u jedinu zadrugu u opštini Ada kojoj gravitira čak 150 porodica. Informisao je prisutne da selo Utrine ima oko 900 stanovnika, i da zadruga sa svojih 50 članova i 140 kooperanata predstavlja stožer ovog kraja. Naveo je i da će se ovim investicijama još više poboljšati rad ove uspešne zadruge i ubrzati njen napredak, a da će lokalna samouprava pružiti pomoć i podršku ovoj i svim budućim zadrugama.