Zadružni savez Vojvodine
+381 21 557 066 zsvoffice@gmail.com

četvrtak, 18 oktobar 2018 10:39

Realizovano je studijsko putovanje u Sloveniju i Italiju u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine

Zadružni savez Vojvodine organizovao je studijsko putovanje u Sloveniju i Italiju, u periodu 9-12.10.2018. godine. Delegaciji su činili predstavnici Zadružnog saveza Vojvodine, i to Radislav Jovanov, predsednik Saveza i Jelena Nestorov Bizonj, sekretar Saveza, predstavnici uspešnih zadruga iz Vojvodine, Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i Mladen Petković, pomoćnik pokrajinskog sekretara, profesori sa Poljoprivrednog fakultera, predstavnici Garancijskog fonda, i poslovnih partnera Saveza.
Cilj studijskog putovanja je bio sticanje novih znanja i ostvarivanje novih poslovnih veza sa zadružnim sektorom u poljoprivredi u Sloveniji i Italiji, što je realizovano kroz posete zadrugama i zadružnom savezu i sastanke sa rukovodiocima uspešnih zadruga i Saveza.
U Sloveniji je realizovana poseta zadruzi „Vinske kleti" u Goriškim Brdima, gde je nakon obilaska vinskog podruma i drugih prostorija zadruge održan sastanak sa direktorom zadruge Silvanom Peršanjom i predstavnicima Zadružnog saveza Slovenije, koji su bili suorganizator ove posete. Ova zadruga koja objedinjuje 400 zadrugara, je najveći proizvođač i izvoznik vina u Sloveniji, čiji proizvodi imaju tržište u 26 država.
U Italiji u mestu Ferara, delegaciju iz Vojvodine je primio potpredsednik Saveza poljoprivrednih zadruga pokrajine Emilija-Romanja (AGCI) Massimo Mora, nakon čega je na sastanku izložio podatke o zadružnom sektoru pokrajine. Istakao je veliki značaj i dugu tradiciju zadrugarstva u pokrajini Emilija-Romanja, gde aktivno posluje oko 400 zadruga u oblasti poljoprivrede. U razgovoru sa predstavnicima Saveza i pokrajinske administracije, ocenjeno je da postoje mogućnosti saradnje u zajedničkim projektima između pokrajine Emilija-Romanja i Vojvodine. Delegacija iz Vojvodine je obišla i pogone voćarske zadruge AFE, koja predstavlja složenu zadrugu sačinjenu od 4 zadruge koje objedinjuju ukupno oko 900 zadrugara i kooperanata. U mestu Parma, delegacija je posetila zadrugu za proizvodnju parmezana, i upoznala se sa njihovim načinom rada.