Zadružni savez Vojvodine
+381 21 557 066 zsvoffice@gmail.com

utorak, 25 jun 2019 10:24

Zadružni savez Vojvodine je potpisao Protokol o saradnji sa Fakultetom za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) i sa Pravnim fakultetom za privredu i pravosuđe

Zadružni savez Vojvodine potpisao je protokole o saradnji sa dva fakulteta iz okvira Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, i to sa Fakultetom za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) i sa Pravnim fakultetom za privredu i pravosuđe. Protokoli o saradnji su zaključeni 25.06.2019. godine u prostorijama Saveza.
Na konferenciji za medije koja je organizovana povodom potpisivanja Protokola, sekretar Zadružnog saveza Vojvodine, mr Jelena Nestorov Bizonj je izjavila da se kroz potpisivanje ovih Protokola nastavlja misija uvođenja obrazovanja o zadrugarstvu u školske i visokoškolske ustanove. Istakla je da je od prošle godine, po inicijativi Zadružnog saveza Vojvodine i u saradnji sa pokrajinskim sekretarijatima zaduženim za poljoprivredu i za obrazovanje, zemljoradničko zadrugarstvo po prvi put uvedeno u planove i programe svih srednjih poljoprivrednih škola u A.P. Vojvodini. Potpisivanjem protokola sa fakultetima, očekuje se unapređenje edukacije o zadrugarstvu i u visokom obrazovanju studenata, pri čemu se postoje i druge mogućnosti saradnje na različitim projektima i drugim programima sa fakultetima koji će unaprediti znanja o zadrugarstvu.
Dekan FIMEK-a dr Dragan Soleša je istakao da će kroz ovu saradnju studenti imati priliku da steknu praktična znanja iz oblasti zadrugarstva i primene ih u različitim sferama agrobiznisa. Naglasio je da će kroz spajanje nauke i prakse u obrazovno-institucionalnim okvirima, doći do rešenja problema koji postoje u oblasti kako zadrugarstva, tako i ostalih oblasti agrarne privrede. Potpisivanje Protokola o saradnji, rečeno je na skupu, imaće veliki značaj za buduće kompetencije u oblasti zadrugasrtva, kako za studente, tako i za visokoškolske ustanove koje će uvrstiti ovu oblast u svoje redovne predmete.
Dr Predrag Mirković je ispred Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe istakao da se saradnja između Saveza i fakulteta može razvijati u više pravaca, počevši od saradnje u oblasti različitih projekata, preko unapređenja postojećeg kurikuluma u oblasti privrednog prava, i drugih oblasti preko spajanja nauke i prakse.
Saradnjom fakulteta i Zadružnog saveza Vojvodine, istakli su potpisnici Protokola, značajno će biti unapređen položaj zadrugara u Srbiji, a biće pružena i jedinstvena prilika onima koji nisu poznavaoci ove privredne oblasti da se zainteresuju i bave njome u budućnosti, što će sve zajedno podići oblast zadrugarstva na viši i respektabilniji nivo.