Zadružni savez Vojvodine
+381 21 557 066 zsvoffice@gmail.com

četvrtak, 24 septembar 2020 14:38

Prva letnja zadružna škola – Srpski Itebej 2020. godina

Zadružni savez Vojvodine organizovao je Prvu letnju zadružnu školu za mlade stručnjake iz zadruga, sa ciljem unapređenja znanja i usavršavanja u njihovim oblastima rada. U predivnom ambijentu svečane sale restorana ZZ Mrkšićevi salaši iz Srpskog Itebeja 16.6.2020. otvorena je Prva letnja zadružna škola.

Trodnevna škola u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine okupila je 54 učesnika, iz 24 zadruge širom Vojvodine. Polaznici škole imali su prilike da slušaju predavanja eminentnih fakultetskih profesora, a posetili su i 4 zemljoradničke zadruge: ZZ Mrkšićevi Salaši iz Srpskog Itebeje, ZZ Agro – Klek iz Kleka, ZZ Voćar Slankamen iz Novog Slankamena, i ZZ Agrodunav iz Karavukova, koje kao primeri dobre prakse pokazuju da zadrugarstvo zaista ima perspektivu. Školu je podržalo Ministarstvo bez portfelja zaduženo za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća na čelu sa ministrom Milanom Krkobabićem. Ministar Krkobabić na otvaranju Škole naglasio je značaj edukacije za mlade proizvođače, te da Škola predstavlja prvu etapu u transferu znanja. On je istakao značaj projekta „500 zadruga u 500 sela“ koji se već tri godine uspešno sprovodi i zahvaljujući kojem je osnovano 715 novih zadruga i da će se nastaviti tim putem, jer su porodična domaćinstva, porodični poslovi, udruživanje u zadruge ideal ka kome treba težiti. Nakon pozdravnih govora, učesnici su imali prilike da obiđu zadrugu Mrkšićevi salaši iz Srpskog Itebeja koja sa čak 314 zaposlenih predstavlja pravi primer dobre prakse. Osim svoje primarne ratarske proizvodnje, zadruga u svom sklopu ima pekaru, klanicu, ugostiteljste objekte, benzinsku pumpu...

Posle obilaska zadruge usledila su predavanja dr Žarka Ilina, redovnog profesora na Katedri za ratarstvo i povrtarstvoPoljoprivrednog fakulteta u Novom Sadukoji je učesnicima približio ulogu zadružnog sektora u unapređenju proizvodnje i prerade povrća u Srbiji, kao i profesora dr Vitomira Vidovića, eminentnog stučnjaka iz oblasti stočarstva, koji je dao uvid u industrijsko stočarstvo Srbije i njene izvozne orijentacije. Posle predavanja usledila je poseta ZZ Agro – Klek iz Kleka, gde su učesnici imali prilike da obiđu farmu sa 550 muznih krava kao i da vide savremenu mehanizaciju kojom raspolaže ova uspešna zadruga. Drugog dana Škole polaznicu su imali prilike da obiđu voćarsku zadruguZZ Voćar - Slankamen iz Novog Slankamena, kao i prvuSloženu voćarsku zadrugu u Vojvodini, Složni Voćari iz Novog Slankamena.

Zbog povoljnog geografskog položaja, područje oko Novog Slankamena pogodno je za uzgoj voća, te ne čudi da ZZ VoćarSlankamen na oko 600 ha uzgaja pretežno jabuke ali i breskve i šljive za inostrano tržište. Zadruga „Složni voćari“ može da se pohvali najsavremenijom ulo hladnjačom, a velike zalihe jabuka uspeva da proda ipo tri puta većoj ceni zahvaljujući zadružnom kalibratoru. Učesnici su u Novom Slankamenu prisustvovali predavanju dr Zorana Keserovića, redovnog profesora na Departmanu za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koji je izložio isplativost proizvodnje raznih vrsta voća.

Nakon Novog Slankamena, polaznici Škole obišli su ZZ Agrodunav iz Karavukova, koja sa 70ak zaposlenih i 106 zadrugara predstavlja jednu od najuspešnijih zadruga u Zapadno-bačkom okrugu. Osim ratarske i stočarske proizvodnje, kao i dorade semenskog materijala ZZ Agrodunav bavi se i voćarstvom. Polaznici su imali prilike da obiđu voćnjak trešanja, sorti Regina, Kordia i Ferovia koji se prostire na više od 20 ha, kao i centar za doradu ratarskih i povrtarskih kultura koji je u sklopu zadruge. Osim stručnih poseta i predavanja, učesnici su u večernjim satima uživali u umetničkom programu – Poetskoj večeri i zadružnoj večeri uz muziku i druženje. Celokupna manifestacija zaokružena je 18. juna u velikoj sali Privredne komore Vojvodine. Profesor dr Koviljko Lovre, sa Ekonomskog fakulteta u Subotici, prezentovao je stanje u tržišnim tokovima, i njihovu korelaciju sa zadružnim sektorom.

Takođe, mrJelena Nestorov Bizonj - sekretar Zadružnog saveza Vojvodine,polaznicima je približila aktuelnosti iz oblasti domaćeg i svetskog zadrugarstva, i prikazala primere uspešnog zadružnog nastupa na tržištu.Na samom kraju učesnicima su uručeni sertifikati o uspešno završenoj Prvoj letnjoj školi zadrugarstva - koja pretenduje da postane tradicija, te je već u planu da se realizujei Prva zimska zadružna škola, koja je logičan nastavak jedne uspešne zadružne priče.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJA DOGAĐAJA