Zadružni savez Vojvodine
+381 21 557 066 zsvoffice@gmail.com

četvrtak, 24 septembar 2020 07:37

170 godina zadrugarstva u Vojvodini

Aprila 1846. godine u današnjem Bačkom Petrovcu osnovana je prva savremena zemljoradničko-kreditna zadruga u Vojvodini pod nazivom „Gazdovsky spolok“.

Ova zadruga bila je treća osnovana zadruga u svetu, što Vojvodinu svrstava u jedan od regiona sa najdužom tradicijom zadrugarstva na planeti.Više od jednog i po veka kasnije, kao potvrda uspešne tradicije zadružnog pokreta, 7.12.2015. u Master centru Novosadskog sajma održana je svečana akademija povodom 170 godina zadrugarstva u Vojvodini, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine. Svečanoj akademiji prisustvovalo je više od 350 učesnika, među kojima su najbrojniji bili predstavnici zadruga, a skup je bio izuzetno dobro medijski propraćen. U uvodnim i pozdravnim govorima skupu su se obratili: predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, i predsednik Zadružnog saveza Slovenije Peter Vrisk.

Ovim povodom izdata je monografija pod nazivom “170 godina zadrugarstva u Vojvodini”, čiji su autori mr Jelena Nestorov Bizonj, dr Franci Avsec i dr Koviljko Lovre. Monografiju je prisutnima na svečanosti predstavio akademik Dragan Škorić.

Svečana akademija povodom jubileja zadrugarstva u Vojvodini završena je dodelom povelja Zadružnog saveza Vojvodine zaslužnim zadrugama, pojedincima i poslovnim partnerima zadružnog sektora. Dobitnici jubilarnih povelja su bili:

- Opšta zemljoradnička zadruga „Agro-Petrovec“ iz Bačkog Petrovca,

- Zemljoradnička zadruga „Vranjevo“ iz Novog Bečeja,

- Zemljoradnička zadruga „Šimanovci“ iz Šimanovaca,

- Opšta zemljoradnička zadruga „Čurug“ iz Čuruga, i

- Opšta zemljoradnička zadruga „Srem“ iz Neština.

Povelje za poseban medijski doprinos zadrugarstvu i poljoprivredi uručene su Radio - televiziji Vojvodine i Poljoprivredniku, specijalizovanom listu za selo.

Povelja za doprinos razvoju regionalne međuzadružne saradnje dodeljena je Zadružnoj zvezi Slovenije, a povelja za poseban doprinos zadrugarstvu dodeljena je Dušanu Tadiću, dugogodišnjem zadružnom posleniku.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU

{vembed Y=WUktLUALywc}