Zadružni savez Vojvodine
+381 21 557 066 zsvoffice@gmail.com

sreda, 07 decembar 2016 11:34

Poruke sa svečane akademije povodom 170 godina zadrugarstva u Vojvodini

Na svečanoj akademiji povodom 170 godina zadrugarstva u Vojvodini, Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov je u uvodnom obraćanju istakao da se obeležava važan jubilej za zadružni sektor. Podsetio je da je prva zadruga na području Vojvodine osnovana 1846. godine u Bačkom Petrovcu i da je ova zadruga bila treća osnovana zadruga u svetu, što Vojvodinu čini jedinim od regiona sa najdužom tradicijom zadrugarstva u svetu. U periodu od 170 godina zadružni sektor je imao velike uspone i padove, opstajući u različitim društveno – političkim i ekonomskim sistemima. Naveo je da danas u Vojvodini ima oko 400 aktivnih zadruga, odnosno u proseku postoji jedna zadruga po naseljenom mestu u Vojvodini, iako i dalje postoji mnogo neiskorišćenih kapaciteta za zadružno organizovanje. Na kraju je zaključio da je i svečana akademija posvećena kako istorijatu, tako i sadašnjosti, ali još više budućnosti zadrugarstva, jer je udruživanje danas još potrebnije u uslovima sve oštrije konkurencije, kako za male i srednje, tako i za velike poljoprivredne proizvođače.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je u svom obraćanju istakao da 170 godina zadrugarstva u Vojvodini svedoči o jednoj velikoj, neprekinutoj niti, o snazi vojvođanske poljoprivrede, i o zadrugarstvu kao simbolu ujedinjavanja onih koji u zadrugarstvu vide interes za razvoj sopstvenog gazdinstva, a sve više i za razvoj velikog agro-biznisa. Naveo je da je dužnost svih koji se bave javnim poslom da podstiču sve vidove i oblike zadrugarstva, da usvajaju savremena rešenja koja su prisutna u praksi razvijenih zemalja. Najavio je da će podrška razvoju zadrugarstva i intenzivne poljoprivredne proizvodnje u 2017. godini biti veća nego do sada, odnosno da je u pokrajinskom budžetu za narednu godinu za poljoprivredu je predviđeno 1,37 milijardi dinara, što je, kako je istaknuto, gotovo dva puta više nego ono što je u poljoprivredu usmereno tokom 2016. godine.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Vuk Radojević, je istakao da je poljoprivrednom proizvođaču jako teško da sam opstane na tržištu, te da udruživanjem glas poljoprivrednika postaje glasniji i jasniji, a njihova poruka uticajnija. Uputio je poljoprivrednike na zadružno organizovanje, kao način unapređenja njihovog ekonomskog i socijalnog položaja.
Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije podržao je dalje širenje međuzadružne saradnje i istakao kakav je položaj slovenačkog zadrugarstva u uslovima privređivanja unutar Evropske unije. Naveo je postojanje potrebe za što boljim zadružnim organizovanjem i međuzadružnom saradnjom u budućnosti, posebno ističući bolju konkurentsku poziciju više država iz Evropske unije u odnosu na Sloveniju i Srbiju.
Kroz navedene i druge poruke sa svečane akademije, upućena je velika podrška zadružnom organizovanju kako u sadašnjosti, tako i u budućem periodu, sa posebnim akcentom na potrebu udruživanja u periodu koji karakteriše sve veća konkurencija u oblasti poljoprivredne delatnosti.