Zadružni savez Vojvodine
+381 21 557 066 zsvoffice@gmail.com

ponedeljak, 12 decembar 2016 11:21

Održana je svečana akademija povodom 170 godina zadrugarstva u Vojvodini

Svečana akademija povodom 170 godina zadrugarstva u Vojvodini održana je 07.12.2016. godine u Master centru Novosadskog sajma u Novom Sadu.
Organizator svečane akademije je bio Zadružni savez Vojvodine, a generalni pokrovitelji ovog događaja su bili Privredna komora Vojvodine i Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. Pokrovitelji događaja su bili: Pokrajinska Vlada, Kompanija DDOR osiguranje, Novosadski sajam, Unicredit banka i a.d. Žitopromet – mlin, Senta. Značajan doprinos kvalitetu svečane akademije su dali i medijski pokrovitelji: Radio – televiziju Vojvodine, i “Poljoprivrednik” specijalizovani list za poljoprivredu i selo, kao i partner štampe: “Stojkov štamparija”d.o.o. iz Novog Sada.
Povod za organizaciju ovog događaja je bio obeležavanje 170 godina od osnivanja prve zadruge na području Vojvodine, koja je 1846. godine pod nazivom “Gazdovsky spolok” osnovana u Bačkom Petrovcu. Ova zadruga je bila treća osnovana zadruga u svetu, što Vojvodinu svrstava u jedan od regiona sa najdužom tradicijom zadrugarstva u svetu.
Svečanoj akademiji prisustvovalo je više od 350 učesnika, među kojima su najbrojniji bili predstavnici zadruga, a skup je bio izuzetno dobro medijski propraćen.
Na svečanoj akademiji povodom 170 godina zadrugarstva u Vojvodini u uvodnim i pozdravnim govorima skupu su se obratili: predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, i predsednik Zadružnog saveza Slovenije Peter Vrisk.
U nastavku programa, akademik Dragan Škorić je predstavio monografiju pod nazivom: “170 godina zadrugarstva u Vojvodini”, čiji su autori mr Jelena Nestorov Bizonj, dr Franci Avsec i dr Koviljko Lovre. Nakon predstavljanja monografije, prikazan je dokumentarni film o savremenom zadrugarstvu Vojvodine, koji je sačinjen u produkciji Radio - televizije Vojvodine, a čiji je autor novinarka Vesna Jovanović.
Zatim se skupu obratila dr Gordana Radović, direktorica a.d. “Dnevnik – Poljoprivrednik-a”, ispred lista “Poljoprivrednik” koji takođe ove godine obeležava značajan jubilej – 60 godina tradicije, i koji je povodom oba jubileja objavio specijalni dodatak o zadrugarstvu u listu “Poljoprivrednik”, kroz prikaz ranije objavljenih tekstova o zemljoradničkom zadrugarstvu u ovom eminentnom listu.
U poslednjem delu programa, dodeljene su jubilarne povelje zemljoradničkim zadrugama, partnerima Saveza i zaslužnim pojedincima. Program svečane akademije bio je propraćen kulturno – umetničkim programom kroz nastupe Miodraga Miše Blizanca i Miodraga Petrovića. Nakon svečane akademije, upriličen je svečani koktel za sve učesnike ovog događaja.