Zadružni savez Vojvodine
+381 21 557 066 zsvoffice@gmail.com

sreda, 07 jul 2021 13:39

Održan Žetveni dan 2021. godine u Neuzini

Zadružni savez Vojvodine organizovao je 6.7.2021. godine u Neuzini manifestaciju Žetveni dan, u saradnji sa zemljoradničkom zadrugom Agrosoj iz Neuzine, kao i uz partnersku podršku Privredne komore Vojvodine, Garancijskog fonda AP Vojvodine i kompanije KITE doo. Tradicionalna manifestacija kojom se obeležava početak žetve pšenice okupila je oko sto učesnika – predstavnika zemljoradničkih zadruga, profesora, poslovnih partnera Saveza, poljoprivrednika kao i mnogobrojne predstavnike iz medija.

Prisutnima su se u pozdravnim govorima obratili mr Jelena Nestorov Bizonj, sekretar Zadružnog saveza Vojvodine, Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, Nandor Vereš, direktor zemljoradničke zadruge Agrosoj – domaćin manifestacije, kao i ministar Milan Krkobabić ispred Ministarstva za brigu o selu.

Sekretar Saveza mr  Jelena Nestorov Bizonj pozdravila je prisutne učesnike i iznela je kalkulaciju Zadružnog saveza Vojvodine prema kojoj su ukupni troškovi proizvodnje pšenice po hektaru iznosili 111.704 dinara, što znači da za procenjeni prosečni prinos od 5.000 kg po hektaru cena proizvodnje pšenice iznosi 22,34 dinara po kilogramu. Tržišna cena novog roda i dalje je nepoznata, te proizvođači ne znaju da li bi prodajom u vreme žetve mogli da pokriju troškove proizvodnje. Uzimajući u obzir trend poskupljenja repromaterijala koji je u stalnom porastu, procenjuje se da će naredna setva biti izuzetno skupa i nameće se pitanje da li, ukoliko  proizvođači ne dobiju cenu za pšenicu iznad troškova proizvodnje, će imati sredstava da pokriju narednu setvu. Takođe, sekretar je nagalasila da je došlo do disbalansa različitih cena, te je cena kukuruza veća od cene pšenice, a očekuju se manji prinosi, što dovodi do zaključka da će deo pšenice završiti kao stočna hrana. Obraćajući se nadležnim organima, sekretar je apelovala na zaštitu proizvođača pšenice najpre uz povećanje subvencija po hektaru koje su u državama u okruženju veće nego u Srbiji, ali i kroz mere usmerene ka smanjenju sive ekonomije. Sekretar je istakla i značaj konkursa za dodelu bespovratnih sredstava Ministarstva za brigu o selu, koji je nastavak konkursa 500 zadruga u 500 sela, a koji je doprineo povećanju investicija u zadrugarstvu i povećanju poverenja u zadružni pokret, kao i značaj različitih programa i konkursnih linija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i pokrajinskih fondova, čime je još više podržan razvoj zadrugarstva.

Boško Vučuević, predsednik Privredne komore Vojvodine izneo je očekivanje o visokim prinosima i dobrom kvalitetu pšenice, kao i nadu za dobrim cenama. Nandor Vereš, direktor zemljoradničke zadruge Agrosoj je, kao domaćin skupa, pozdravio prisutne goste, a nakon njegovog obraćanja ministar Milan Krkobabić otvorio je manifestaciju. Simbolično, početak žetve obeležen je prvim otkosima, nakon kojih je usledila konferencija za medije i tradicionalni žetelački ručak.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU DOGAĐAJA