Zadružni savez Vojvodine
+381 21 557 066 zsvoffice@gmail.com

utorak, 25 decembar 2018 10:29

Nagrađene su tri poljoprivredne škole za najbolje prezentacije u oblasti zadrugarstva

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević uručio je novčane nagrade srednjim poljoprivrednim školama iz Vojvodine, čiji su učenici napravili najbolje prezentacije u oblasti zadrugarstva, a koje su bile rezultat poseta učenika poljoprivrednih škola zemljoradničkim zadrugama, na osnovu konkursa raspisanog od strane resornog Sekretarijata.
Nagrade su uručene na skupu koji je organizovao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, 25.12.2018. godine, a na kojem su pored predstavnika Sekretarijata prisustvovali Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, mr Jelena Nestorov Bizonj, sekretar Zadružnog saveza Vojvodine, rukovodstvo i učenici nagrađenih srednjih poljoprivrednih škola, i predstavnici medija.
Prva nagrada od 150.000 dinara dodeljena je timu učenika iz Srednje poljoprivredno-prehrambene škole iz Sombora, drugu od 100.000 dinara su dobili učenici Srednje poljoprivredne škole iz Zrenjanina, i treću od 50.000 dinara, đaci iz Srednje poljoprivredno-prehrambene škole iz Rume.
Dr Vuk Radojević je istakao da je Pokrajinska vlada prepoznala značaj ovog projekta namenjenog zadrugarstvu, koji je nastao kao plod saradnje Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice sa Zadružnim savezom Vojvodine. Ukazao je i na značaj koji ima nastavni predmet poljoprivredno zadrugarstvo, koji od ove godine uveden u novootvorene obrazovne profile kao izborni predmet, da bi se mladi poljoprivrednici već tokom srednjoškolskog školovanja upoznali sa značajem zadruga i udruživanja, a naročito u ruralnim sredinama.
Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, iskazao je zadovoljstvo realizacijom ovog projekta, koji je po prvi put približio učenike srednjih stručnih škola zemljoradničkim zadrugama, uz posebno isticanje značaja koji će obrazovanje o zadrugarstvu u srednjim školama imati za buduće generacije poljoprivrednika. Radislav Jovanov, predsednik Saveza, uručio je nagrađenim školama monografiju “170 godina zemljoradničkog zadrugarstva u Vojvodini”, koja je izdata 2016. godine povodom obeležavanja 170 godina od osnivanja prve zadruga u Vojvodini, koja je bila treća osnovana zadruga u svetu.